måndag 4 januari 2010

Att bli för gammal för ett par beiga Timberland-kängor.

Det finns vissa avgörande ögonblick i en mans liv då han inser att han upphört att vara en sak, och börjat vara en helt annan sak. Plågsamt ofta sker tyvärr själva upptäckten dock långt efter själva processen.

Det kan handla om att vi slutat vara en "talang" i fotbollslaget, och börjat vara en av "gubbarna". (Processen sker när vi är 24, men vi fattar det inte förrän vi är 31.)

Eller när vi nått åldern då det inte längre är "en skön grej" att dyka upp på nyårsfest iklädd t-shirt med roligt tryck. Typ "Öl byggde denna vackra kropp" eller "Trust me! I'm a licensed sex instructor!". (Processen sker här undantagslöst tio år innan insikten.)

Eller när förändringarna i hårfästet inte så mycket är "smygande vikar" som det är spridda atoller av hår i en ocean av naken hud. Eller när vi inser att 14-åriga killar inte tycker att vår musiksmak är häftig längre, och att 33-åriga kvinnliga aerobicsinstruktörer inte längre betraktar oss som "lammkött".

När en tajt vit t-shirt inte längre får oss att se ut som en reklam för proteinpulver utan mer som ett smältande stearinljus.

När underlights på Toyotan inte längre imponerar på våra kompisar.

När vi slutligen blir överbevisade om att en rosa cowboy-hatt aldrig, aldrig, aldrig kommer få tjejer att vilja ligga med oss.

Den typen av ögonblick.

Jag hade ett sånt när vi var i New York, i en skobutik framför en hylla med beiga Timberland-kängor. Jag tror att jag fram till 2007 hade köpt ett par beiga Timberlands åtminstone en gång vartannat år sedan jag gick i högstadiet. Jag vet exakt hur jag ska snöra dem för att bara kunna stiga i och ur dem i hallen utan att någonsin vare sig behöva böja mig fram eller knyta dem. Jag vet precis hur lång tid det tar att bryta ner den där hårda nyskokänslan till det sviktande gunget av streetkänga.

Jag ser bra ut i beiga Timberlands. Jag är cool i beiga Timberlands. Beiga Timberlands passar alla nederdelsplagg i min garderob. Jeans i min garderob som inte matchas av beiga Timberlands är åtminstone en dryg halvdecimeter för långa.

Eller...det brukade i alla fall vara så det var. Och jag kan inte riktigt minnas var jag var när det slutade vara så. Jag vet bara att jag stod i en skobutik i New York när jag nåddes av insikten om det.

Jag har, av en ren händelse, inte burit ett par beiga Timberlands sedan 2007, då jag träffade min fru. Inte för att hon har förbjudit mig, utan enbart för att jag köpte ett par andra kängor den vintern och har burit dem i stort sett varje dag sedan dess.

Men nu stod jag i USA, och ända sedan vi bokade biljetterna hade jag tänkt att jag skulle passa på att köpa ett par nu när jag hade chansen att få dem billigt. Nu när det var vinter och jag skulle få massor av användning för dem. Beiga Timberlands liksom, de kan man ju ha både till vardags och till fest!

Och så står jag där, med beiga Timberlands på fötterna, framför en helkroppsspegel i en skobutik i en jävligt cool del av SoHo i New York. Och bredvid mig står en jävligt cool 20-årig expedit med snedvänd keps som ser ut som om han gör det här lite vid sidan av att sälja automatvapen ur bakluckan på en Lincoln Navigator med tonade rutor. Och han pratar och pratar och pratar om hur jävla billiga skorna är. Vilket jävla "steal" det är. Och hur jävla "fat" jag ser ut i dem. Han kallar mig till och med "dog" vid ett tillfälle.

Han gör allt en 28-årig vit mediesvenne med trivselhaka och stabila uppväxtförhållanden kan önska sig av en expedit i en skoaffär medan man provar ett par beiga Timberlands.

Men själv tittar jag bara i den där spegeln och tänker: "jag har fan inte ETT enda par byxor längre som jag kan ha till de här kängorna".

Och så tittar jag på mitt ansikte, och sedan på kängorna, och sedan på expediten. Och sedan tänker jag "om jag kommer gående på stan i de här skorna, och möter en 17-åring som har Ghostface Killah i hörlurarna och Phat Farm-byxor så stora att han skulle kunna smuggla in en peruansk bergsby förbi tullen på Arlanda, kommer han kolla på mina beiga Timberlands och se på mig som en jämlike då?"

Och så tänkte jag "känner jag någon människa i min ålder som kommer kolla på de här skorna och säga 'coola skor' om jag dyker upp i dem på en arbetsplats?"

Sedan tog jag av mig ett par beiga Timberlands för sista gången. Lämnade butiken. Gick två gator norrut, in i en butik där expediterna hade kavaj och luktade lotion, och köpte ett par svarta boots som levererades med fler skötselråd än en shetlandsponny och kostade så mycket att jag kommer bli tvungen att inleda en juridisk process om någon trampar på dem.

Som en vuxen människa.

För detta var ögonblicket då jag insåg att alla blir för gamla för beiga Timberlands, och att bara ett fåtal av oss är coola nog att komma undan med att bära dem efter det.

Och jag är inte den sortens cool.

Alla män måste gå igenom det förr eller senare.

9 kommentarer:

 1. Nu tänker jag, är min älskling den sortens cool så att han kommer undan? 35 år... Njae, jo jag tror tamejtusan det, eller har vi bott i skogen för länge nu? Det här tål att tänkas på...

  SvaraRadera
 2. Jag dör!!! Jag fick tag i mina gamla häromdagen som jag köpte i Lund 1994 och jag överväger forfarande om jag kan ha dem på mig. Och då ska det tilläggas att jag är 41 (och kvinna). Kan jag, vid rätt tillfälle? Typ, när ingen ser mig? / Pernilla

  SvaraRadera
 3. oj..... jag köpte ju ett par igår....

  SvaraRadera
 4. Gråter av skratt! Gratulerar till insikten! Let's face it, beiga Timberlands har kanske en gång varit coola, men de har aldrig nånsin varit snygga.

  SvaraRadera
 5. Nej! Keep em on!

  Lyssnar du något på hiphop? Känns inte som du borde lagt namnet Ghostface Killah på minnet annars. Därför vill jag ha en utförlig lista på vilka artister som faller dig i smaken!

  SvaraRadera
 6. Du är så grymt bra!
  Jag önskar att min pappa (snart 50) kan inse snart att det finns mycket här i världen som han har växt ifrån, inte minst hans gamla Timberlands!

  SvaraRadera
 7. Nej nej nej, ge inte upp dina Timberlands!
  Jag är 21, och jag ser med en 21 årings perspektiv. Timberlands funkar ALLTID.

  Tillochmed George Costanza, vilket i princip världens minst coola 35 åriga man, kan 'pull-off' ett par timberlands.

  Spring och inhandla dig ett par Kängor nu

  SvaraRadera
 8. Haha! Roligt inlägg - men håller inte med... Timberlands är en klassisk känga som alltid kommer att funka vid rätt tillfällen. Det som avgöra huruvida en man ser ut som en fjant i dem eller inte är om han har har snörat dem som man ska eller inte. Alltså slapp snörning = fult och barnsligt, tight snörning = normal vintersko.

  SvaraRadera