tisdag 2 mars 2010

Familjen Backman-Shaftis fördomar om föräldrakursen

Min fru och jag har ofta förutfattade meningar om kollektiva aktiviteter. Vi antar det ena och det andra, målar fan på väggen, förutsätter det värsta, ochsåvidare.

Givetvis har vi väldigt ofta fel. Igår på föräldrakursen till exempel, trodde vi att följande saker skulle hända:

1. Vi kommer sitta i ring. Eftersom barnmorskan tycker att det är viktigt att vi "verkligen ser varandra".

2. Vi kommer sitta på sjukt obekväma pinnstolar. Eftersom ingen i lokalen har ryggproblem eller svårt att sitta under en längre tid. Jag menar, ingen här kommer ju vara HÖGGRAVID eller så.

3. Varje gång någon pratar kommer barnmorskan sitta med händerna knäppta i knäet och avbryta en gång var sjunde sekund genom att högljutt säga "mmm-hmm".

4. Vi kommer ha namnlappar. Eftersom barnmorskan tycker att det är viktigt att gruppen har en "vi"-känsla.

5. Det kommer göras minst två övningar som går ut på att barnmorskan lägger obegripliga svartvita foton på golvet och sedan uppmuntrar oss att "välja den bild som TALAR till oss". Vi kommer sedan i tur och ordning få berätta om bilden, och "hur den symboliserar oss".

6. Det kommer finnas minst en man i rummet som hela tiden tittar på klockan, suckar högljutt och beskriver sin bild med orden "jag tog den här, för den låg närmast, jag tror att det är en häst. Jag gillar kött. Nästa."

7. Det kommer finnas minst en kvinna i rummet som inte respekterar personliga gränsdragningar i avseendet "vilka fysiska problem jag har haft under min graviditet".

8. Det kommer göras minst två övningar som går ut på att vi ska skriva ett "värdeord" på en post-it-lapp. Till exempel "skriv ner det värdeord ni spontat tänker på när jag säger BLÖJBYTE".

9. Barnmorskan kommer envist försöka få igång minst en gruppdiskussion kring "sex efter förlossningen" som är åtminstone tre steg över den normala intimitetsgränsen.

10. Det kommer finnas minst en kvinna i lokalen som ställer så överdetaljerade frågor att de gränsar till autismsymptom. Till exempel: "Vad för slags filt kommer barnet vara inlindat i efter födseln? Bomull, ull eller någon form av blandmaterial?" eller "när du säger att det finns kaffe på avdelningen...menar du då automatkaffe eller RIKTIGT kaffe?"

11. Minst ett par i lokalen kommer se hela sammankomsten som en tävling i vilken duo i lokalen som är lyckligast, framgångsrikast och bäst på att vara föräldrar. Hon har anteckningsblock och överstrykningspennor i sex färger med sig, och kämpar intensivt mot impulsen att räcka upp handen när någon annan ställer en fråga. Han presenterar sig med vad han jobbar med, masserar demonstrativt ryggen på henne, tycker att "exakt delad föräldraledighet är s-j-ä-l-v-k-l-a-r-t", och delar oavbrutet ut råd till alla närvarande under fruktpausen. ("Ni måste köpa en Emmaljunga-vagn! Den är ÖVERLÄGSEN konkurrenterna!", "vi går hos barnmorska Magdalena, hon är BÄST i branschen på amningsförberedelser", "ni måste passa på att experimentera analt nu under graviditeten! O-slag-bart!")

12. I pausen kommer barnmorskan öppna samtliga fönster i lokalen "för att släppa in lite luft". Detta kommer göras helt oavsett om det är 22 minusgrader ute eller inte.

13. Det kommer inte bli någon kaffepaus. Däremot en "fruktstund".

14. Det kommer finnas minst en man i lokalen som tvångsmässigt försöker dra idiotiska skämt för att dölja det faktum att han är nervös. (Han kommer även fnissa så hysteriskt att han skjuter snorprojektiler över hela rummet då de tecknade bilderna av den ammande kvinnan dyker upp och man ser lite av hennes bröstvårta.)

15. Barnmorskan kommer ha en ven i pannan som börjar pumpa upprört när någon i gruppen ifrågasätter om "amning verkligen alltid är det bästa alternativet". Hon kommer sedan knäppa händerna i knät, le vänligt, och säga "åh, det är förstås valfritt. Det beror ju på om du menar bäst för dig eller bäst för barnet...förstår du."

RESULTAT: Vi hade givetvis helt fel.

A: Flera av fotografierna som lades ut på golvet var i färg.


B: Den ilsket pumpande barnmorskevenen satt på halsen och inte i pannan.

C: Den tvångsmässigt skämtande idioten dök aldrig upp. (Dessutom hade INGEN i lokalen humor nog att skratta när jag som kompensation sa "men anses det ändå inte lite oartigt att dricka direkt från förpackningen?" när vi diskuterade amning.)

3 kommentarer:

 1. Du är så jävla bra Fredrik, jag bara måste säga det! Du är fanimej bäst! :)

  SvaraRadera
 2. Jag skrattar sa jag dor... min dotter foddes har i Los Angeles, och kursen var identisk till det du beskrev... det enda er barnmorska verkar ha missat var det superba radet vi fick att mannen under krystningsvarkarna kunde halla upp ett foto pa na't man gillar, typ ens katt, for att distrahera fran smartan... "yeah, think I'll use that... or maybe a f...ing EPIDURAL!!!"

  SvaraRadera
 3. Sa inte er barnmorska "Flera par i mina tidigare grupper umgås privat och åker på semester tillsammans"?
  Det gav en skön känsla av panikångest.

  SvaraRadera