söndag 13 december 2009

Helvete också.

Neda: Har du hört talas om "förlossningsgåva" älskling?

Jag:
Va? Nej...

Neda: De pratar om det här på tv. Det är tydligen en present som mannen traditionellt ger sin fru efter förlossningen.

Jag:
(Försöker diskret lämna rummet) Okej...

Neda: (Klappar sig lite förstrött på magen) Jag menar inte att DU måste köpa en present till mig alltså. Jag bara säger att det är en tradition. Bland män som vill visa att de uppskattar att kvinnan i nio månader går igenom den extrema fysiska påfrestning det innebär att bära ett barn. Män som förstår att förlossningen är en smärta de aldrig kan sätta sig in i, och vill visa sin blygsamma uppskattning för att modern till deras barn går igenom den.

Jag:
(Tveksamt) Mmm...

Neda:
(Skakar allvarligt på huvudet. Klappar på magen igen.) Men det är klart att inte DU behöver göra det älskling. Du behöver inte köpa ett dyrt smycke eller något till mig bara för att du inte behöver bekymra dig om sammandragningar eller bristningar eller ofattbar, ogripbar, obeskrivlig smärta vid en förlossning. Absolut inte. Jag vet ju att du älskar mig ändå.

Jag: (Tyst)

Neda: Jag menar DU har ju redan gjort så mycket. Igår till exempel, då diskade du ju. Det avlastade verkligen din gravida fru något oerhört. Och i förra veckan hjälpte du ju mig med tvätten. Och när du går in med skor nuförtiden, då går du ju oftast liksom sådär på tårna, så att du bara skitar ner golvet lite. Jag menar, det är ju typ jämförbart med en förlossning.

Jag: (Harklar mig) Okej... men om jag ändå skulle vilja köpa något... då är det oftast typ ett...
smycke man ger eller?

Neda: (Tyst)

Jag: (Harklar mig lite mer besvärat) Jag menar: Det är oftast ett diamant-smycke man ger eller?

Neda: (Stryker lugnt och tankfullt med båda händerna över magen) Jag tror väl att du ska fokusera på att det traditionellt är ett diamantsmycke, ja. Så kan vi säga.

Jag: (Suckar uppgivet) Härligt. Jag går ut och ser om de söker extrapersonal på 7-Eleven här nere eller något...

Neda: Åh! Köper du med dig mjölk hem?


8 kommentarer:

 1. FAN vad jag älskar din blogg. Givetvis följer jag dig här :)

  SvaraRadera
 2. Åh, 9 månader till av vardagshumor, Im gonna love this!

  SvaraRadera
 3. Ville bara påpeka att den finns en väldigt trevlig tradition som går ut på att man fattar in en ny diamant för varje barn i vigselringen. funkar ju så klart bara om man har en slät guldring ... Jag känner en kvinna som har imponerande sju diamanter i sin vigselring ...

  SvaraRadera
 4. Jag älskar din blogg.. Du skriver så roligt så man blir otroligt glad.. Era barn kommer få höra många roliga konversationer har man märkt.. Bara så att du vet så köpte min pappa ett solarium till min mamma efter att hon fött mig, bara för att hon inte kunnat sola på hela sommaren för att jag är född i augusti..

  SvaraRadera
 5. Och det här kunde du inte kläckt ur dig för typ tre månader sedan när jag genomgick min andra förlossning???? Hade jag ALDRIG hört talas om! Fan också. Lite uppskattning i form av en diamant hade suttit fint när bedövningen tog slut...

  SvaraRadera
 6. haha..kan vi inte få reda på vilken månad hon är i?

  SvaraRadera
 7. Jag hörde talas om det för typ en månad sen, när någon frågade om det hos Magdalena Ribbing (vett och etikett-tanten på dn). Innan dess hade jag inte hört ett ord om sådant. Men tydligen finns det kvinnor som blir väldigt upprörda om de inte får något där på sängkanten. Och tydligen är det dessutom ganska vanligt att män aldrig hört talas om det.

  SvaraRadera
 8. Det är ett jäkla påhitt det där.
  Fick höra från min underbart virriga svägerska att man ska få en diamant för varje barn som minne.
  Och då tänkte jag att man kommer väl ha ungen som minne av sin graviditet.
  Men nu har hon ändrat sig och säger att diamanten ska ges till barnet sen.
  Jag tror personligen att hon bara vill ha smycken :D
  Lycka till med allt nu

  SvaraRadera