tisdag 12 januari 2010

Har du packat den här väskan själv?


Aftonbladet hade en artikel igår om en treåring som, medan mamman checkade in för en flight på Kastrups flygplats i Danmark, hoppade upp på bagagebandet i kassan bredvid och åkte iväg in i tunneln med väskorna.

Nu är tydligen bagagebandet på Kastrup så automatiserat att en scanner läser av allt bagage som passerar. Eftersom barnet ifråga inte alls var incheckat utan tveklöst var en nöjesåkare, klassificerades han som "oidentifierat föremål", och styrdes in på ett angränsande bagageband som transporterade honom till ett för sådana tillhörigheter avsett rum. (En kort gissning är väl att detta alltså borde vara samma rum dit andra oidentifierade mystiska föremål...säg...till exempel bomber och sånt, skickas av bagagebandet.)

Där hörde någon i personalen hur barnet grät någonstans i botten av en hög felmärkta carry-ons, och missförståndet kunde klaras upp.

Och här, som en bonus till denna fina lilla historia, följer så den lilla leken: "Hur man vet att presschefer på danska flygplatser är lite mer laid back än sina svenska motsvarigheter".

Kastrups presschef tog nämligen lite illa vid sig av det mediala ifrågasättandet av flygplatsens säkerhet, och påpekade lagom syrligt för pressen att alla säkerhetssystem på bagagebandet minsann fungerat exakt som det är tänkt. Han bevisade detta med att fräsa åt danska Ekstra Bladet:

– Barnet blev ju avvisat från bandet eftersom han inte bar någon bagagelapp!

Exakt! Så vad fan är problemet, liksom?

Det var ju inte som att ungen kunde ha hamnat på ett plan till Singapore, när morsan skulle till Umeå, för att personalen i kundtjänsten sedan skulle kunna hävda "naeä, den har aldrig checkats in", för att den sedan ska kunna vara spårlöst försvunnen i fyra veckor, för att sedan plötsligt dyka upp, bucklig som fan med hälften av innehållet borta och något som är misstänkt likt urinfläckar i fodret, för att personalen i kundtjänsten sedan lugnt ändå ska kunna hävda att "naeä, det var så när vi kom", och neka en all form av ersättning.

Så som är brukligt för hanteringen av Kastrups bagage.

Det här var ju ett barn, liksom. Såna kan man ju inte skicka igenom väskscannern utan bagagelappar hur som helst. Hur fan skulle det se ut?

Det förtäljer tyvärr inte historian huruvida någon av de församlade journalisterna klargjorde att frågan i det här fallet nog snarast gällde barnets säkerhet i första hand, och flygplatsens säkerhet i andra hand.

Men jag misstänker ändå på något sätt att Søren Hedegaards svar hade förblivit detsamma.

2 kommentarer:

 1. *asgarv* Jo, danskar är ju allmänt mer relaxade överlag vad gäller t ex majjan och sponken så varför hetsa upp sig över barnsäkerhet? (eller brist på sådan).

  Måste säga att din block är klockren, slår Schulmans med hästlängder.
  Keep up the good work!

  Trebarnsmor
  J

  SvaraRadera
 2. Ok, blogg då om man ska va stingslig.

  J

  SvaraRadera