onsdag 13 januari 2010

Ungar som är sjuka i huvudet. (Ta gärna med er något att dricka. Det här kommer ta en stund.)


Vi har ju redan diskuterat det här med udda namn på sina barn (eller, nåja, JAG har diskuterat det, ni har mestadels medverkat i en mera passiv roll, om man säger), men låt oss ta en sväng till.

Alltombarn.se har en artikel om att barn som är döpta efter kändisar oftare blir allvarligt sjuka, och oftare får stanna längre tid på sjukhuset när de besöker en akutmottagning. Allt detta enligt forskare i en australisk undersökning, som ingen alls verkar behöva ifrågasätta rimligheten i.

Detsamma gäller barn med ovanligt udda eller konstiga namn.

Som en trolig anledning till varför det är så här lyfts, lite lagom nyanserat sådär, teorin "föräldrarnas socioekonomiska status" fram. Med andra ord en följdteori av en icke uttalad teori att fattiga och korkade ("socio" betyder i det här sammanhanget oftast det) människor alltså i högre grad väljer konstiga namn på sina ungar.

En annan teori är att sjukhuspersonalen, utan att tänka på det, ägnar mer uppmärksamhet åt barn med speciella namn. (Här nämns dock inte den i sammanhanget logiska slutsatsen "eftersom de drabbas av sympati för avkomma till föräldrar som är uppenbara socioekonomiska freaks").

I övrigt presenteras inga speciella slutsatser. Mer än den underliggande tonen av att det var mycket high-fives på forskarkontoret när idén presenterades internt.

Några tankar om detta då:

- Hur vet forskarna vilka av barnen som är döpta efter en kändis, och vilka som bara av en händelse har samma namn som dem? Eller fick Britney Spears helt enkelt ensamrätt på orsak/verkan angående just namnet "Britney" efter att hon slickat på en mikrofon iförd skoluniform under mitten av 90-talet?

- Hur klassificeras namnet Maria? Det finns ju rätt många kända människor som heter Maria. Och av en händelse även skapligt många barn.

- Det här med "socioekonomisk status", det är ju inte helt vattentätt. Att konstatera att "fattiga barn med blåshål till föräldrar blir oftare allvarligt sjuka" är ju inte direkt "forskning" så mycket som det är "logik". När två barn från SAMMA socioekonomiska bakgrund blir sjuka måste då alltså detta innebära att det barn som är döpt efter en kändis blir MER sjukt. Per definition.

- Hur vet då sjukdomarna vilka barn som är döpta efter en kändis eller inte? Mtv? People Magazine? Folkbokföringsregistret?

- Vad händer om jag döper min unge till "Månstråle Bajsmagnet". Och så bara poff, när ungen är typ tolv, så slår en 18-årig sångerska som heter PRECIS det (hon föddes mest troligt ungefär exakt nio månader efter att Färjan hade premiär på Kanal 5) igenom och blir världskändis. Kommer min unge då plötsligt insjukna i en obotlig sjukdom som sedan kan spåras till min socioekonomiska status? (Pappa gjorde majoriteten av sina hushållsinköp på 7-Eleven förstår du, helt socioekonomiskt ansvarlöst faktiskt, det är därför du är döende nu serru.)

- De här forskarna... exakt hur gick det till när de bestämde sig för att det HÄR var vad de skulle forska kring? Var alla bra forskningsämnen redan paxade? Var det inget bra på tv? Hade någon precis kommit från en hetsig diskussion i hemmet kring huruvida deras nyfödde skulle heta "Adolf" eller inte? Var det firmafest och någon slags "jagtrorinteduvågar"-incident?

- Gäller detta ALLA kändisnamn? Eller finns det någon slags formel för hur många människor som måste betrakta personen ifråga som "känd"? Killen som uppfann magneten till exempel, är han ett "kändisnamn" i samma andetag som någon som gjort karriär av att nästan visa sitt könsorgan i TV6?

- Och det här med att även barn som bara har allmänt "udda" namn också blir sjuka oftare. Hur funkar det då om man bor i Bjuv, ett litet samhälle några mil utanför Helsingborg? Där heter nämligen typ ALLA barn "Solprutt" och "Snöstjärna" och "Prinsessregnbåge". Där är ju "Magnus" typ ett så jävla udda namn så man fattar ingenting. Är det han som kommer få klippkort på akuten då?

Det är bara några grejer jag funderar på.

7 kommentarer:

 1. Det har forskats på förr, läs den här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172320710 Jag hade, efter att ha läst den, tänkt skriva min d-uppsats i nationalekonomi om vilka som blir de nya Y-namnen (överrepresenterade i brottsregistren), och när (Kevin anytime soon är väl ingen högoddsare?), men tyvärr fanns inte data att tillgå.

  SvaraRadera
 2. Bättre länk, kolla kapitel 6 http://www.amazon.co.uk/gp/reader/0061956279/ref=sib_dp_pt#reader-page

  SvaraRadera
 3. Vi som har mycket att göra, kan vi få detta inlägg som ljudbok?

  SvaraRadera
 4. Word, det låter väldigt mystiskt. Tror snarare på aliens omedvetna påverkan på våra hjärnor som orsak till detta, ungefär lika logiskt jag har forskat om det

  SvaraRadera
 5. "Mikrofon iklädd skoluniform...."
  Hihi.

  SvaraRadera
 6. Måste älska dig, så är det bara. Säger hon som uppenbarligen safeat sina barn genom att ge dem mellanmjölksnamnen Sanna och Jesper. Finns förvisso en och annan känd med samma namn, men frågan är om de är tillräckligt kända för att göra någon skada? De kanske är sådär präktigt kända, typ idrottare, så mina barn kanske bara får hastigt uppkomna ledbandsskador eller halsinfektioner? DET skulle jag vilja se lite forskning på!

  SvaraRadera
 7. Glömde förresten säga att som mammaledig slösurfare uppskattar jag långa inlägg. Då kan jag ignorera disken en stund till. Tack för det!

  SvaraRadera