söndag 11 april 2010

Do you believe in miracles?

Ni vet den där scenen som dyker upp i alla fängelsefilmer förr eller senare, där en dödsdömd man leds mellan fängelsecellerna, kedjad och bunden, ledd av beväpnade vakter, fram till elektriska stolen där en präst står och väntar för att läsa sista smörjelsen.

Det knastrar och sprakar lite om stolen, för att liksom verkligen illustrera hur jävla kört det är för den här snubben. Hur han inte har en chans att fly nu. Hur det här, utan någon som helst tvekan, kommer bli de sista stegen han tar i sitt liv.

Och så sätter de honom i stolen, prästen frågar om han vill säga några sista ord, det vill han inte, vad ska han säga liksom? Och så grabbar den största vakten tag om strömbrytarhandtaget, och den dödsdömde mannen sluter ögonen och inväntar det oundvikliga...

Och då ringer den röda telefonen på väggen, och i andra änden sitter guvernören och berättar att benådningen precis vunnit laga kraft. Eller så blir det strömavbrott. Eller så sparkas plötsligt dörren till avrättningsrummet upp och där står Zorro!

Ni vet hur man alltid upplever att den där scenen ändå känns lite väl överdramatisk? Hur den liksom inte känns helt realistisk?

Nåväl...

Alldeles nyss stod jag, bokstavligt talat, i hallen med jackan på mig och bilnycklarna i handen och kände mig precis som den där mannen i stolen.

Och då ringde min frus väninna och berättade att det är fullkomligt kaos på alla köpcenter. Parkeringarna är belamrade, ingångarna ser ut som flyktingläger, folk är ögonblick från slagsmål och plundring.

Och då vände sig Neda om mot mig, och plötsligt var det som om tiden liksom saktade ner, som om allt gick i slow motion, och på avstånd hördes det mjuka crescendot av en stråkorkester ackompanjerad av fågelsång (eller, nåja, i mitt huvud lät det så) och sedan...

Sedan sa min fru "älskling, vi kanske ska skita i Ikea idag? Det verkar vara så mycket folk..."

Do you believe in miracles?

YES!

4 kommentarer:

 1. Hahahahahaha underbart!

  SvaraRadera
 2. Ok, just nu är det väldigt lugnt på Ikea i kurvan, jag jobbar där nu så...

  SvaraRadera
 3. Läste han sista smörjelsen sa du? Ungefär som din fru läser eight hour cream kalla vinterdagar? Eller du läser marinaden på köttbiten?

  Jag längtar efter när du ska läsa bort blöjeksem. Videoblogg på det, tack!

  SvaraRadera